Nypon kallas ofta för bär men är i själva verket en så kallad skenfrukt som växer vilt runtom i Sverige. Den vanligaste varianten är oval och rödaktig med ett litet borst längst ut och den växer i större buskar utmed vägar och i skogar.

Om man behöver C-vitamin så är nypon den mest idealiska frukten man kan tänka sig då den har ett så högt koncentrat av vitaminen att den slår alla andra bär och frukter med hästlängder. Glöm apelsiner och liknande citrusfrukter: en liten kopp med torkade nypon kan ha upp till 2000 mg C-vitamin, vilket motsvara ungefär fyrtio apelsiner!

Eftersom nypon innehåller många goda ämnen, liksom 8% kolhydrater, räknas de som de absolut bästa frukterna man kan tänka sig om man råkat ut för en svår situation och plötsligt inte har tillgång till mat. Går man vilse i skogen är ett nypon-fynd med andra ord rena rama välsignelsen.

Idag är det vanligt att man konsumerar nypon i pulverform och man kan till exempel blanda i pulvret i juicer, smoothies och muesli. Särskilt människor som lider av olika former av ledsmärta kan gynnas av att konsumera nyponpulver regelbundet, och har man artros kan det fungera mycket lindrande. Som en extra bonus ger nypon dessutom en frisk hud, så att man inte bara mår bra utan dessutom ser fräsch ut när man äter dem.

Kvinnor som lider av regelbundna urinvägsinfektioner rekommenderas att äta nypon i förebyggande syfte och i många kulturer använder man just denna frukt för att avhjälpa detta problem sedan långt tillbaka i tiden. Även män kan dra många fördelar från nyponet, inte minst då denna frukt kan hjälpa till att sänka kolesterolvärdena. Det finns också tecken på att nypon kan motverka cancer, och det pågår olika studier om just detta. Så njut av en god nyponsoppa, en kopp nyponte eller som ett enkelt tillskott!