Mullbärsträdet är inte en inhemsk växt i den svenska naturen men har planterats i landet i flera hundra år. Det är detta träd som man använt för silkesproduktion och det är faktiskt mer på senare år som man har börjat upptäcka dess bärs många fördelar. Man kan hitta mullbär i ett antal olika färger som vita, svarta och röda och i Sverige är de svarta vanligast.

Mullbär är, trots sitt namn, egentligen inte ett bär utan en frukt eftersom det växer på träd. När det kommer till konsumtion kan man äta både bladen och frukterna och det finns ett antal fördelar med att göra detta, inte minst då de hämmar sockersuget. Detta beror på att mullbär innehåller ämnen som håller ordning på vårt blodsocker, och det är idag ett känt faktum att ett lågt, stabilt värde av blodsocker är optimalt för hälsan. Det är alltså inte bara frågan om att man med det konsumerar mindre socker, man slipper plågas av det eviga sötsuget som så många människor har problem med. Det är därför att rekommendera för allt ifrån gottegrisar till diabetiker att äta denna nyttiga lilla frukt, som trots sin söta smak fungerar som en motvikt mot socker.

En annan anledning till att äta mullbär är de innehåller olika nyttiga ämnen som till exempel proteiner, järn och kalcium. Man kan äta dem som de är, gärna i torkad form, och många tycker att de påminner lite om kola. Mullbär är populära som ingrediens i muesli och i olika bakverk, särskilt i kombination med nötter, och det är vanligt att människor som tränar mycket har dem i sina proteinbars, som oftast äter efter träningen. Frukten har också anti-inflammatoriska egenskaper, vilket gör den ännu mer idealisk för dem som håller igång mycket fysiskt, och man får ett förbättrat immunförsvar om man äter den regelbundet.