Lingon växer precis som blåbär på små ris-buskar i svenska skogar och de mognar en aningen senare mot slutet av sommaren. I Sverige äter man ofta detta bär som en sylt och bland de mest klassiska husmansrätterna är köttbullar med lingonsylt. Till skillnad från blåbär så är dock lingon inte speciellt goda i sin råa form, utan fungerar bättre om man tillagar dem.

Dessa röda små bär innehåller nyttiga vitaminer och metaller som C, B, järn, kalcium och fosfor och de har dessutom lika höga halter av ett ämne som heter resveratrol som i vindruvor. Detta är ett kraftfullt antioxidant ämne som fungerar hämmande mot inflammationer och är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns till exempel studier som visar att detta kan vara en av anledningarna att vindrickande fransmän trots sina kostvanor har färre problem med hjärtat än många andra folk.

Ytterligare ett ämne som återfinns i lingon heter quercetin och detta har en kvalitet som i våra dagar är mer värdefullt än någonsin. Det har nämligen visat sig att detta ämne stimulerar kroppens insulinproduktion och därför kan vara bra för diabetiker liksom för att förebygga denna sjukdom som blir allt vanligare dag för dag. I samma veva kan det också vara värt att påpeka att lingon hämmar sötsuget och hjälper kroppen att bibehålla en god blodsockernivå!

Vill man göra en egen lingonsylt så skall man räkna med att använda ungefär hälften så mycket socker som lingon. Har man med andra ord ett kilo lingon skall man koka dem med ett halvt kilo socker, och sylten håller sig mycket länge om man förvarar den svalt. Man kan också göra härlig lingondricka på bären, vilket sedan länge används mot urinvägsinfektioner i traditionell folkmedicin. Det finns inte nog med fördelar för detta lilla mirakel-bär som växer fritt i våra stora skogar!