Hjortron kallas av många för skogens guld, inte enbart på grund av deras gula färg utan också för deras många goda egenskaper när det kommer till hälsan. Detta är ett bär som man inte alltid ger den uppmärksamhet det förtjänar och det finns massor med fördelar med att äta dem. Man kan hitta bäret i precis hela Sverige och det har en förkärlek för lite sumpiga och kallare trakter; hjortronet är så köldtåligt att det till och med kan klara temperaturer på minus 40.

Egentligen så är det fel att kalla hjortron för bär då de i själva verket är en ört, och man kan göra olika smarriga produkter av dem som till exempel te, sylt och likör. Särskilt i norra Sverige har hjortronet sedan länge varit en viktig inkomstkälla och det finns många maträtter där man använder det. Då hjortron plockas för hand kan de vara lite dyra men de är en investering för hälsan!

Så varför skall man äta hjortron? Först och främst så är det goda, och det blir man ju alltid glad av. Man kan göra det med gott samvete för de innehåller dessutom ett antal ämnen som är mycket bra för kroppen. Till exempel så är hjortronet rikt på C-vitamin som är ett av de viktigaste vitaminerna för människans hälsa. Det är C-vitamin som hjälper oss att ta upp järn i blodet, vilket i sin tur hjälper vårt immunförsvar att vara i tipp topp. Har man ett starkt sådan har man ett automatiskt skydd mot allehanda sjukdomar, inte minst förkylningar som är så vanliga och samtidigt så irriterande. Om man känner att man behöver bättra på vitamin C förrådet så är det faktiskt bättre att äta hjortron än apelsiner då de innehåller fyra gånger mer, och om man äter ungefär 100 g om dagen har man täckt hela dagsbehovet.