Ett av de absolut godaste bären i den svenska naturen är hallonet! Vanligtvis är hallon rosaröda men det finns även vita, och när de är mogna är de enormt goda att äta direkt från busken med sin ljuvliga smak och sötma. Detta kan nog räknas till allas favorit bär, både bland stora som små, och de goda nyheterna är att hallon dessutom är riktigt nyttiga.

Det som ger hallonet sin populära smak är ett för frukten unikt ämne som kallas för hallonketon. Detta har länge används av såväl parfym- som livsmedelsföretag och enligt viss forskning så kan detta ämne öka fettförbränningen hos en människa som konsumerar det. Ämnet sätter igång metabolism och hjärtfrekvens, inte olikt koffein, och bör därför inte konsumeras av människor som till exempel lider av hjärtklappning eller högt blodtryck. För en frisk människa är ämnet dock ett bra supplement och det sägs räcka med att man tar sig en näve om dagen för att uppnå önskad effekt.

Hallon innehåller mycket annat nyttigt också, framförallt vitamin C som de har över 40% av i sig. Detat är en vitamin som hjälper blodet att ta upp järn och med det får immunförsvaret en styrkeinjektion. Bären innehåller även järn, kalcium och magnesium som är bra för ben, muskler, leder och celler i allmänhet, liksom fibrer som är enormt bra för tarmar och matsmältning. Ytterligare ett viktigt ämne i hallon är så kallade polyfenoler som bekämpar svampangrepp och bakterier.

Man behöver inte äta hallon råa, även om de är så goda som de är, utan man kan också ha dem i smoothies, göra saft av dem, ha dem i pajer och som sylt. Då smaken är så stark behöver man inte äta större mängder för att riktigt kunna njuta av dem. Detta kan man verkligen kalla naturens godis och det är inte heller fel att betrakta dem som skogens egna små superhjältar.