Från ungefär mitten av sommaren och framåt så fullkomligen dignar de svenska skogarna med blåbär, och entusiaster i alla åldrar beger sig ut på blåbärsplock. Vissa är organiserade och särskilt utrustade med bärskopor som man bara drar över risen medan andra föredrar att plocka bären för hand. Tungor och läppar färgas blåa under plockandets gång och på eftermiddagarna serveras härliga skålar med blåbär och mjölk, ljuvliga blåbärsdrycker och doftande blåbärspajer. Det kokas och syltas, saftas och torkas och inför vintern fyller man på skafferierna med dessa underbara bär.

Att blåbär dessutom är extremt nyttiga gör knappas saker och ting värre. Detta är en av de få lasterna i livet man kan ha med gott samvete, då dessa bär är hälsan själv. De innehåller massor med goda saker för kropp och själv och kör man igång dagen med en härlig blåbärs-smoothie laddar man batterierna rejält.

Blåbär innehåller askorbinsyra, vilket innebär att de är så kallade antioxidanter och med det hjälper kroppen att rena sig från gifter. De är också mycket bra mot förstoppning, och sedan länge har man ätit detta bär för att få igång matsmältningen. Eftersom bären är rika på C-vitamin och många olika mineraler som järn, mangan och magnesium så boostar de både immunförsvaret liksom hjälper blodet att koagulera sig liksom att förbättra synen. Och som om det inte vore nog med allt detta goda så är de kalorisnåla så att man med gott samvete kan konsumera rejäla mängder.

I skrivande stund pågår det en hel del forskning som huruvida blåbär kan vara bra för hjärnan. Det finns tecken på att bären till och med kommer att kunna bromsa demenssjukdomar och att det finne ett ämne i dem som hjälper hjärnan att bilda nya celler. Sist, men verkligen inte minst, så får man inte heller glömma att blåbär är vansinnigt goda!